į pradžią turinys susisiekite  
Virtuvėlė
Lydytas sviestas

Ghee - tai lydytas sviestas, kuriame nebelikę baltymų ir vandens – gryni ypatingo skonio ir gintaro spalvos riebalai. Indijoje sakoma, kad šimto metų senumo ghee kainuoja tiek pat, kiek auksas, o gydomosios savybės su laiku tik gerėja. Ajurvedoje nuo seno žinomos tokios gydomosios ghee savybės: valo ir sutepa žarnyną, išvalo jį nuo toksinų. Tai puikus vaistas besiskundžiantiems dėl vidurių užkietėjimo ar sąnarių skausmo. Taip pat tinka tepti žaizdeles, išsausėjusią, nudegusią ar nušalusią odą.

 

Pasigaminti lydyto sviesto visai nesunku, na o laiko šiek tiek reikia, kaip ir visiems geriems dalykams. Bet juk negaila laiko sau ir savo artimųjų sveikatai? Lydytas sviestas ilgai negenda, sveikas kepti – nesvyla, nesusidaro kancerogenai. O ir labai skanus! Su juo pagamintas maistas įgauna nepakartojamą skonį bei aromatą. Be to, lydytas sviestas nedidina cholesterolio kiekio kraujyje.

 

Gaminant lydyto sviesto liks apie 80 % pirminio kiekio, nes išgaruos drėgmė ir neliks baltymų. Kiek laiko gaminsite, priklausys nuo kiekio, tačiau kilogramui sviesto gaminti prireiks maždaug valandos (nebent pasinaudosite žemiau aprašytu expres variantu). Kad ištirpintas sviestas įgautų saldoką riešutų prieskonį, jis ilgai kaitinamas ant silpnos ugnies, kol vanduo visiškai išgaruoja, o pieno tirščiai atsiskyrę iškyla i paviršių, palikdami skaidrų gintaro spalvos sviestą.

 

Nesūdytą sviestą – kaimišką ar iš parduotuvės, raugintos grietinės ar saldžios grietinėlės, tik jokiu būdu ne su riebalų mišiniu, kaitinkite storadugniame puode ant vidutinės ugnies, kol užvirs, tada kaitrą sumažinkite iki minimumo. Virkite atvirame puode – reikia išgarinti vandenį! Nugraibykite susidariusias putas, nugriebkite paviršiuje susidariusią plutelę. Jei ir nenugriebsite putų, jos vėliau iškris į nuosėdas, taigi nieko tokio. Tik jokiu būdu neperkaitinkite ir neleiskite prisvilti!

Jei nesinori ilgai virti, pasinaudokite expres variantu: užvirus sviestui nugraibykite putas ir viryklę išjunkite. Kai sviestas sustings, pradurkite visą viršutinį sluoksnį ir atsargiai nupilkite indo apačioje susidariusį pienišką skystį. Tada vėl užkaitinkite sviestą, galit vėl atvėsinti ir dar sykį nupilti skystį, o toliau virkite kaip nurodyta.


Verdant retkarčiais pamaišome, kad neprisviltų. Kai viršuje susidariusi balta putelė sukietėja ir nusileidžia ant dugno,dar paverdame, kol iškritę pieno tirščiai rusvai pageltonuos, pasklis specifinis kepintų riešutų kvapas – tada iš karto nuimame nuo viryklės. Nepražiopsokite, nes jei tirščiai perkais ir paruduos, sudegęs sviestas bus neskanus!

 

Leidžiame lydytam sviestui truputį atvėsti, perkošiame per audeklą į paruoštą sausą molinį ar stiklinį indą, neuždengę atvėsiname iki kambario temperatūros. Laikome uždarame inde sausoje vietoje. Imdami iš puodynės sviestą naudokite tik sausą šaukštą, nes patekęs vanduo sudarys sąlygas daugintis mikrobams ir sugadins sviestą.

 

Lydytą gintarinės spalvos sviestą naudojame valgiams gaminti: pakepinti prieskoninėms daržovėms, dedame į troškinius, sriubas. Šildomo sviesto kvapas pasklis po namus ir tarsi šildys juos vėsiais rudens ir žiemos vakarais. Tiks ir sumuštiniams tepti, ir košę pagardinti.

 

Tinkamai paruoštas ir sandariai laikomas sausoje vėsioje vietoje, lydytas sviestas išliks šviežias daug mėnesių, net ir laikant ne šaldytuve. Naudojant lydytą sviestą kepimui, jis nesitaško, nes jame nėra vandens. Galima naudoti ir gruzdintuvėse, ne vieną kartą, tik reikėtų perkošti. Jei perkošus jis išlieka tamsios spalvos arba skleidžia aitrų kvapą, jį reikia išpilti.

 

Kur įsigyti?



Susisiekite su mumis!

Vardas:*
Vardas:*
Įmonė:
El. paštas:*
Telefonas:
* Privalomi laukai
Siųsti